25 Kasım 2010 Perşembe

KURU PATLICAN YEMEĞİ

Bugün aklıma kuru patlıcan geldi ve size güzel bir yemek hazırladım. Yazdan hazırlanan tüm kışlık sebzeler gibi patlıcanların da en lezzetli olduğu zamanı bekliyoruz. Zamanı gelince, dilediğimiz kadar patlıcanı alıp alaca soyup ortadan ikiye kesip ayırıyoruz. Daha sonra yarım patlıcanı tekrar ortadan ikiye kesmeye başlıyoruz bu kez ucunda çok az kesilmemiş yer bırakıyoruz ki ipe kolaylıkla asalım. Havadar ve gölgelik bir yerde kurutuyoruz. Patlıcan kurutmanın en güzel tarafı güneş gerektirmiyor oluşu. Gölgelik yerde kuruttuğunuz patlıcanlar kararmaz, daha güzel olur. Yani yaşadığınız yer fazla güneş almıyorsa bile rahatlıkla patlıcan kurutabilirsiniz...

Kuruyan patlıcanları elimizle istediğimiz boyutlarda kırıyoruz. Bu arada en önemli nokta patlıcanların kaldırılmadan önce çok iyi kuruması, büyüklerin deyimiyle "takır takır" olması. Aksi takdirde küflenebilirler. Bu takır takırlığı daha iyi elde etmek içinde sıcak bir fırında tepsiye koyup biraz bekletmek. Daha sonra bez bir torbaya koyup yine hava alacak şekilde saklayın.


Gelelim yemeğimizin tarifine!

Malzemeler:
1 kase kuru patlıcan
2 orta boy soğan
200-250 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, pul biber
¾ su bardağı pirinç
yağ



Hazırlanışı: Patlıcanımızı suda haşlayıp süzüp bir kenarda bekletiyoruz. Tenceremize yağımızı koyup soğan ve kıymamızı soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz. Salçamızı ekleyip yemeğimizin suyunu ayarlıyoruz. Haşlanmış patlıcanları da ilave edip son olarak baharatlarımızı ve pirincimizi ekleyip, pirinçler pişene kadar tenceremizi ateşte tutuyoruz. AFİYET OLSUN…

10 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.bizim buralarda çok yapılır bu yemek.özellikle kışın çok güzel oluyor yemesi.bende çok severim.burda üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.mutlaka deneyin derim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çeşnici Handan: çok teşekkür ederim.sevgiler.

    sevda deniz: bir dahaki sefere sarımsaklı yoğurtla kesin denicem merak ettim tadını. teşekkürler.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çocukluğumun yemeklerinden kokusu buram buram geldi
    elinize sağlık. bayıldım
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. :)) teşekkür ederim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Aah ah patlıcanın her türlüsüne bayılırım ama kurusu dendimi herşey durur benim için.Enfes bir lezzettir.Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Şerifecim merhaba sayfana canım Zeliha'cığım sayesinde ulaştım ellerine sağlık çok leziz tarifler.Bende beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım. Patlıcanı çok seven biri olarak yazı beklemek çok sıkıcı gerçekten. En güzeli yazdan kışa hazırlamak..

    YanıtlaSil
  9. limon çiçekleri: ben de bayılırım patlıcana kuru yaş ayırmam :)) çok teşekkür ederim. teşekkürler.

    derya: teşekkür ederim derya ablacım. sevgiler...

    yemekçinin mekanı: çok teşekkür ederim nazlıcım yada nazlı ablacım diyim arada bir yaş farkımız var ama :))sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Şerifecim tekrar merhaba yemek bloğumu ziyarete beklerim sevgiler.
    http://deryayla.blogspot.com
    Elişi bloğumu izlemeye almışsın teşekkür ederim.

    YanıtlaSil