1 Kasım 2011 Salı

MİDYE BÖREĞİ

Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1/2 paket (21 gr) yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı: Bütün malzemeyle hamurumuzu yoğuruyoruz. 6 adet hamur yumağı yapıyoruz. Bu hamurları yufka büyüklüğünde açıp üst üste her katını yağlayarak koyuyoruz. (6 yumağı 1 paket margarinle yağlıyoruz). 6. yumağımızı da yağladıktan sonra hamurun bir kenarından başlayarak rulo yapıyoruz. Yaptığımız ruloyu bıçakla 1 cm kalınlığında dilimliyoruz. Dilimlerimizi yan yatırıp elimizle açarak biraz büyümesini sağlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz harçtan ortasına koyup, karşılıklı 2 kenarı ortada birleştiriyoruz. Ters çevirip tepsiye diziyoruz. 170 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. AFİYET OLSUN.


NOT: iç harcı için arzu ettiğiniz her şeyi kullanabilirsiniz. Ben patatesli yaptım. İsterseniz peynirli, mercimekli… vb. yapabilirsiniz.

ÇAYLI KURABİYE



Malzemeler:
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
¾ su bardağı nişasta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta (akının bir tanesini koymuyoruz)
1 paket karbonat
2 tatlı kaşığı çay
2 tatlı kaşığı nescafe
damla çikolata
ceviz
un
Damla çikolata ve cevizi arzu ettiğiniz miktarda koyabilirsiniz.





Yapılışı: Çikolata ve ceviz hariç diğer bütün malzemelerden kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra çikolata ve cevizi de ekleyip son kez daha yoğurup 2 cm kalınlığında açıyoruz. Bardak yardımıyla hamurumuzdan daire şekillerini elde ediyoruz. 170 derecede kurabiyelerimizi pişmeye bırakıyoruz. AFİYET OLSUN…

LİMONLU KEK


Malzemeler:
1 su bardağı süt
¾ su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
yarım limon suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı: Yumurta, şeker ve zeytin yağını şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Daha sonra kalan malzemelerin tamamını ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Kek kalıbımızı yağlayıp harcımızı kalıbın her yerine eşit şekilde boşaltıyoruz. Önceden ılıklaştırılmış 170 derece fırında fırının ağzını hiç açmadan pişmeye bırakıyoruz. Fırından çıktıktan sonra üzerine Hindistan cevizi serpip servis yapıyoruz. AFİYET OLSUN…

19 Ağustos 2011 Cuma

ŞERBETLİ KURABİYE

Malzemeler:
1 paket margarin (yumuşamış)
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar un

İç harcı:
1 su bardağı Hindistan cevizi
Yeteri kadar süt

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Limon tuzu

Yapılışı: Bütün hamur malzemelerini karıştırıp orta kıvamda bir hamur yoğuruyoruz.
1 su bardağı Hindistan cevizine azar azar süt ekleyip çok sulanmadan ıslatıyoruz.
Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp ortasını açıyoruz içerisine ıslattığımız Hindistan cevizinden koyup top şeklinde kapatıp avucumuzun ortasında yuvarlıyoruz. Bütün hamura aynı işlemi yapıp yağlanmış tepsiye diziyoruz ve fırına veriyoruz. Kurabiyelerimiz piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Pişirip soğuttuğumuz şerbeti kurabiyelerin üzerine döküyoruz. ( şerbet ve kurabiyenin ikisinin de soğuk olması gerekiyor.) 3-4 saat şerbette bekledikten sonra servis tabağına alıp üzerine hazır çikolata sosu döküyoruz. ( evde yaptığınız çikolata kreması da dökebilirsiniz). Üzerine Hindistan cevizi serpip servise hazır hale getiriyoruz. AFİYET OLSUN…


Bu tarifi Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

17 Ağustos 2011 Çarşamba

PATATES OTURTMA

Malzemeler:
250 gr kıyma
5 ii patates
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı margarin
½ bardak zeytinyağı
4 adet doğranmış domates
2 bardak et suyu
1 demet maydanoz
tuz, karabiber

Yapılışı: Patatesleri soyup ortadan kesin. Düz durması için yuvarlak taraflarından ince bir kapak kesin. Ortalarını oyun. Nişastalarını atması için bol suda birkaç kez yıkayıp süzüp, kurulayın. Zeytinyağı’nı bir tavada kızdırın. Patatesleri birkaç dakika çevirerek kızartın. Süzdürerek kağıt havlu üzerine alın. Böylece kalan yağların süzülmesini sağlayın. Ayrı bir tavada margarini eritin. Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar sote edin. Kıymayı ilave edip iyice kavurun. Üstüne doğranmış domatesleri,tuzu ve biberi ilave edin. Karıştırarak suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra tavayı ateşten alın. Patatesleri fırına dayanıklı bir kaba dizin. Harcı patateslerin içine doldurun. Üzerlerini domates dilimleri ile süsleyip, 2 su bardağı et suyunu üzerlerine gezdirin, yarım saat fırında pişirin. Tepside kalan et suyunu üstlerine dökerek servis yapın.


Bu tarifi Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

YAŞ PASTA

Malzemeler:
4 adet yumurta
3 fincan şeker
4 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 paket kakaolu kremşanti
1 paket sade kremşanti

Yapılışı: Yumurta ve şekeri mikser yardımıyla şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Kalıbımızı margarinle yağlayıp şeker serpiyoruz. Hazırlamış olduğumuz karışımı kalıba döküp önceden ısıtılmış fırında pandispanyamızın üzeri pembe bir renk alana kadar pişiriyoruz. Kremşantileri üzerindeki tarife göre yapıp hazırlıyoruz. Pandispanyamızı ortadan ikiye kesiyoruz. Arasına kakaolu kremşantimizi sürüp üzerinede beyaz kremşantimizi sürüyoruz. Arzu ettiğimiz şekilde süsleyip servis ediyoruz. AFİYET OLSUN…

15 Ağustos 2011 Pazartesi

FESLEĞENLİ PATLICAN SARMA

Malzemeler:
3 orta boy patlıcan
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
½ demet fesleğen veya kuru fesleğen
3-4 diş sarımsak
½ su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
tuz ,karabiber
arzuya göre 50 gr kaşar peyniri

sosu:
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 orta boy domates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
tuz
Yapılışı: Patlıcanları bıçak sırtı kalınlığında uzunlamasına dilimlere keselim. Dilimleri tuzlu suda yarım saat bekletip yıkayıp kurulayalım. Patlıcan dilimlerini kızgın sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartarak bekletelim. Bir tavaya yağı alıp küp doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyerek soğanlar pembeleşene dek kavuralım. Tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri ekleyerek domateslerin suyu çekilene dek kavurmaya devam edelim. Tuzunu, biberini ayarlayıp tavayı ateşten alalım ve kılmış fesleğenleri ekleyip karıştıralım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı alıp patlıcan dilimlerinin ucuna koyalım, dilimleri rulo yaparak saralım. Fırın kabına patlıcan rulolarını aralıksız dizelim. Tavaya 2 çorba kaşığı sıvı yağı alıp rendelenmiş domatesi ve doğranmış sarımsakları ekleyerek domateslerin suyu çekilene dek 3 dk. Kavuralım. Tuzu, karabiberi, şekeri ekleyip sosu ateşten alalım. Domates sosunu patlıcan rulolarının üzerine gezdirelim. Üzerlerine arzuya göre kaşar serperek önceden ısıtılmış 220 derece ısılı fırında kaşarlar eriyip üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirelim. Yemeği fırından alıp ılıtarak servis yapalım.


Bu tarifi Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.